Nem mindegy

Gondolsz rá, hogy az érzések világa a lelkedhez tartozik, ami harctér, ahol tudatosan alárendeled magad Jézusnak? - vannak érzések, amiket kivetünk, vannak, amiket korrigálunk, mert az érzések önmagukban még "nem szentek". Lehet szent és lehet nem szent érzés benned, és ezért mindig megvizsgáljuk, mire vezetnek, mit eredményeznek, ha teret engedünk nekik, ha megengedjük, hogy "ott maradjanak", vagy éppen befolyásoljanak bennünket abban, amit tenni készülünk, vagy amiben döntés előtt állunk.

- Elhiszed, hogy a szavaid eszközök az építéshez? És fegyverek is lehetnek a jóra, az ördöggel szemben.

- Nem mindegy, hogy milyen indítékból, milyen érzések alapján, minek teret engedve fogsz szólni. Mert, amilyen tartalommal akár "csak" érzelmeket közvetítve - elhangzanak, olyan hatást fognak kiváltani. Úgy fognak rá reagálni a többiek, és olyan irányban fog "hangulatot", és további érzéseket gerjeszteni, másokban. Ez pedig vissza fog hatni rád is, másokra is kihat, formálja mások érzésvilágát, (hangulatát) és döntéseit is. A szavak nagy erővel rendelkeznek. Ezért nem mindegy, minek adsz teret a szavaidban.

- Ezért érzéseidnek nagy jelentősége van, és kezelned kell őket.

- Te vagy az a személy, aki tudod kezelni érzéseidet.

Az, hogy érzel valamit, még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy tényleg úgy is van valami.

- Az érzéseid sokszor becsapnak.

Egy ember viselkedését is másként állítják be, és egy helyzetet is teljesen másként tudnak beállítani.

Ahogy például a sértettség megjelenik egy érzésben, egyáltalán nem lesz valósághű a kép, amit neked sugároz. Felnagyítja mások bántó cselekedeteit (szavait), és eltakarja mások segítőkészségét, jóságosságát, vagy megértését, feléd. És ez nem azért van, mert a másik ember szeretetlen, vagy bántó, vagy közömbös veled szemben, hanem azért érzed ezt, és azért látod így, mert egy érzés - a megbántottság (sértettség) érzése - ott zavarja a látásmódodat, az értékítéletedet.

Szóval nem mindegy, hogy milyen érzéseknek engedsz teret magadban, és mik hathatnak rád.

- Tehát vizsgáld az érzéseidet is, az Ige "tükre" erre is kiváló („Azért, szeretett atyámfiai, legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra. Mert ember haragja Isten igazságát nem munkálja. Elvetvén azért minden undokságot és a gonoszságnak sokaságát, szelídséggel fogadjátok a beoltott ígét, a mely megtarthatja a ti lelkeiteket. Az ígének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat. Mert ha valaki hallgatója az ígének és nem megtartója, az ilyen hasonlatos ahhoz az emberhez, a ki tükörben nézi az ő természet szerinti ábrázatát: Mert megnézte magát és elment, és azonnal elfelejtette, milyen volt. De a ki belenéz a szabadság tökéletes törvényébe és megmarad a mellett, az nem feledékeny hallgató, sőt cselekedet követője lévén, az boldog lesz az ő cselekedetében. Ha valaki istentisztelőnek látszik köztetek, de nem zabolázza meg nyelvét, sőt megcsalja a maga szívét, annak az istentisztelete hiábavaló. Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól.”Jakab 1,19-25.) és ne add át magad annak, ami romboló lenne, vagy lehetne másokra nézve. És rád nézve is. És a jövődre nézve. Egyszerűen nem ezé az életed, nem az érzéseidé, nem a pillanatnyi hangulatoké, nem azé, amivel az ördög akar lerombolni téged.

- Tényleg: végiggondolod, hogy az ördög egyszerűen felhasznál érzéseket, és ezeken keresztül indít romboló akciót ellened, szeretteid ellen, gyülekezeti társaid ellen, az Úr munkája és a jövő ellen? Tehát nem mindegy, hogy mit engedsz meg magadban uralkodni, vagy egyáltalán, minek engeded meg, hogy hasson rád. Nem mindegy.

- És te vagy az ura, alapvetően, (elvileg), annak, hogy mi uralkodhat benned, mi nyerhet teret benned. Ha akarod, ki tudod tenni a rossz - romboló - érzéseidet... Persze, ez harccal jár. És kulcskérdés, hogy az identitásod - hogy Isten gyermeke vagy, és örökös, és megváltott, és hatalmad van arra, amit az Úr mint jót elkészített számodra - áthat-e téged.

- Ha az Úré vagy, és az Ő Igéje az első az életedben, alap, ahhoz amit döntesz, akkor az Igével, a Szentlélekkel, imádságban, tudatos döntéseddel, és szavaiddal, "ellene tudsz állni" az ördögnek, és "elfut előled". Más szóval: nem fogja az érzelmeidet sem felhasználni arra a rosszra, amivel lerombolna téged és másokat a környezetedben, mert nem találja ott őket. Ellene mondtál az érzéseknek is, amik rombolnának, és nem engedted, hogy felhasználja őket...

 

"Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek - ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok. Amiket tanultatok is, el is fogadtatok, hallottatok is, láttatok is én tőlem, azokat cselekedjétek; és a békességnek Istene veletek lesz." (Filippi 4,8-9.)